Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

φοινικόλιπος ή φοινικέλαιο ή φοινικοβούτυρο

         
palm oil

         

Ερμηνεία:

Λαμβάνεται από το καρπικό σάρκωμα του ελαιοφοίνικα (Elaeis guinensis). Το φοινικέλαιο είναι πλούσιο σε καροτενοειδή (χρωστικές ουσίες που βρίσκονται σε φυτά και ζώα) από τα οποία προέρχεται το βαθύ κόκκινο χρώμα του και το κύριο συστατικό των γλυκεριδίων του είναι τα κορεσμένα παλμιτικά λιπαρά οξέα. Ως εκ τούτου, είναι ένα ιξώδες ημιστερεό, ακόμη και σε τροπικά περιβάλλοντα, και ένα στερεό λίπος σε εύκρατα κλίματα.

Λόγω της οικονομικής του σημασίας ως υψηλής απόδοσης πηγής βρώσιμων και τεχνικών ελαίων,ο ελαιοφοίνικας καλλιεργείται τώρα ως φυτική καλλιέργεια στις περισσότερες χώρες με υψηλές βροχοπτώσεις (τουλάχιστον 1 600 mm / έτος) σε τροπικά κλίματα εντός 10 ° από τον ισημερινό . 

Ο φοίνικας  φέρει τον καρπό του  σε τσαμπιά,  κυμαινόμενο σε βάρος από 10 έως 40 κιλά. Τα μεμονωμένα φρούτα,  που κυμαίνονται από 6 έως 20 gm, αποτελούνται από ένα εξωτερικό δέρμα (το εξωκάρπιο,  exocarp), έναν πολτό (μεσοκάρπιο, mesocarp) που περιέχει το φοινικέλαιο σε μια ινώδη μήτρα, ένα κεντρικό παξιμάδι που αποτελείται από ένα κέλυφος (ενδοκάρπιο)  και ο πυρήνας, ο οποίος περιέχει ένα λάδι, πολύ διαφορετικό από το φοινικέλαιο, μοιάζει με λάδι καρύδας.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Cryopreservation of oil palm (Elaeis guineensis Jacq.).Teixeira da Silva JA, Engelmann F.Cryobiology. 2017 Aug;77:82-88.

Seed Germination in Oil Palm (Elaeis guineensis Jacq.): A Review of Metabolic Pathways and Control Mechanisms.Cui J, Lamade E, Tcherkez G.Int J Mol Sci. 2020 Jun 13;21(12):4227. 

Cryopreservation of oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) polyembryoids via encapsulation-desiccation. Palanyandy SR, Gantait S, Subramaniam S, Sinniah UR.3 Biotech. 2020 Jan;10(1):9.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: